New Academic Building for The Cooper Union by Morphosis

By  |  Comments

Project: New Academic Building for The Cooper Union
Designed by Morphosis
Location: New York, United States of America
Client: The Cooper Union for the Advancement of Science and Art
Size: 200,000 gross sq ft / 18,580 gross sq m
Program: Academic and laboratory building with exhibition gallery, auditorium, lounge and multi-purpose space, and retail space
Design: 2004 – 2006
Construction: 2006 – 2009
Type: Educational

The new academic facility is conceived as a stacked vertical piazza, contained within a semi-transparent envelope that articulates the classroom and laboratory spaces. The vertical campus is organized around a central atrium that rises to the full height of the building. This connective volume, spanned by sky bridges, opens up view corridors across Third Avenue to the Foundation Building.


The interior space configuration encourages interconnection between the school’s Engineering, Art, and Architecture departments. All institutional amenities – including meeting rooms, social space, seminar rooms, wireless hubs, restrooms, and phones – are located in the fourth and seventh story sky lobbies that surround the atrium. The skip-stop elevator system makes trips exclusively to the fourth and seventh floors, drawing occupants to use, and congregate on, the grand stair; in practice, 50% of people will use the stairs as their sole means of circulation. These key social spaces for students, faculty, and visitors become the places where education informally takes place.

The building’s physical and visual permeability helps integrate the college into its neighborhood. At street level, the transparent facade invites the neighborhood to observe and to take part in the intensity of activity contained within. Many of the public functions (including retail space and a lobby exhibition gallery) are located at ground level, and a second gallery and a 200-seat auditorium are easily accessible from the street.

The open, accessible building is exemplary as sustainable, energy-efficient architecture. The building will be the first green academic laboratory building in New York City. A steel-and-glass skin improves the building’s performance through control of daylight, energy use, and selective natural ventilation. The double skin system allows for heightened performance and dynamic composition on several levels: the operable panels create a continually moving pattern, provide surface variety on the facade, reduce the influx of heat radiation during the summer, and give users control over their interior environment and views to the outside. – from Morphosis
More images and info HERE at Morphosis.

Show Buttons
Hide Buttons