Cesena Apartments by Tisselli Studio

By  |  Comments

Project: Cesena Apartments
Designed by Tisseli Studio Architetti
Architects: Filippo Tisselli, Cinzia Mondello
Collaborators: Filippo Tombaccini, Flavia Benigni, Elena Fantoni
Location: via Magellano, via Fiorenzuola, Cesena (FC), Italy
Website: www.tissellistudio.com
Residential design coming from Tisseli Studio Architetti, located in Cesena Italy the project took upon modifying an old industrial area into a quality living space. Building itself holds 28 apartments, somewhat complicated composition of the lot dictated a very innovative solution, where Tisseli Studio Architects achieved reinforcing the lines of splendid design. More images, floor plans and project description coming from the architects is available after the jump:

The aim of the project was to revitalize a dismissed industrial area with a residential building. The challenge was to work within the parameters of good design and a low budget to provide the city with quality architecture while respecting the commercial space requirements of the client. The resulting project provides a substantial architectural impact with respect to the smaller buildings of the area that are characterized by a broad range of building styles. The decision to use a traditional structure allowed the architects to focus their design energy on the details and the finances on finishing material, which afforded the pursuit of innovative design. The complex characteristics of the site required a comprehensive and functional solution, taking into account the slope of the lot. The resulting building is composed of superimposed layers, developed longitudinally. Each ‘layer’ has a specific designated use: the first level is reserved for parking, the second level contains more parking in addition to outside living space, and the remaining levels are dedicated to the 28 residential units. A system of ramps and pedestrian walkways unifies the structure and provides pedestrian and vehicular access to all levels. The elevation integrates with the surrounding area while maintaining a strong architectural identity. Wide balconies run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the structure while providing access to the rear residential units. As a play on depth, two bands enclose the structure in a unique graphic gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building. – from Tisseli Studio Architetti